top of page

          Geceleri uykuya dalmakta sıkıntı çekenlerin ya da uyku düzeninde bozukluklar yaşayanların sayısı oldukça fazla. Bu problemlerin altında çeşitli sebepler yatıyor olabilir.

 

          Uykuya dair oluşturduğumuz düşünce kalıplarına olan bağımlılıklarımız da bizi ekstradan sıkıntıya sokar..

Örneğin “Herkesin günde 8 saat deliksiz uyku uyuması lazım.” düşüncesinin yarattığı stres, uykuyla olan ilişkimizi daha da çıkmaza sürükleyebilir. Halbuki bedenin bilgeliğine güvenmek ve bedenin, ihtiyaç duyduğu uykuyu tamamlayacağına olan sezgimizi kuvvetlendirmek, biraz olsun rahatlamamıza yardımcı olur.

 

          Yapılan araştırmalar, herhangi bir sebeple uyku bozukluğu çeken kişilerin “melatonin-kortizol” düzeylerinin dengesini kaybettiğini belirtiyor. Melatonin, beyinden salgılanan ve karanlıkta salgılanması en yüksek seviyelere ulaşan, uyku ritmindeki düzeni sağlayan hormondur. Kortizol ise böbreküstü bezlerinden salgılanan stres hormonudur. Sabahları uyanmadan önce salgılanma düzeyini arttırarak bizi uyanık hale getirmekle görevlidir.

 

          Ancak geceleri, stresli ve kaygı dolu anlarda salınımını arttırarak uykunun kaçmasına neden olmaktadır.

 

          Sağlıklı uyku uyuyan kişilerde melatonin seviyesi olması gereken düzeye çıkar. Bu da vücudun, metabolizmanın ve biyolojik ritmin(sirkadiyen ritmin) ve psikolojinin düzelmesi anlamına gelir.

 

          İyi güzel de ne yapalım diyorsanız naçizane kendinizi uykuya hazırlamanız için birkaç tavsiyem olacak. Denemek isterseniz buyrun başlayalım:

 

          Aşağıdaki maddelerin hepsini birarada uygulamanıza gerek yok. Elinizden geldiğince, sizin için uygulaması kolay olanlardan bir ya da birkaçını seçerek başlayın. Her gün yaptığınız bir alışkanlığı değiştirmek hayatınızda büyük değişikliklere sebep olacaktır. Seçtiğiniz yeni alışkanlıkların bedeninizde ve hayatınızda yarattığı etkisini gözlemleyerek hareket etmenizi öneririm.

 

🌜Öncelikle akşam eve geldiğinizde yapacağınız ılık bir duşun ardından her birinden 5’er damla olmak üzere vetiver, sedir ve lavanta uçucu yağlarını 2 litre su dolu bir kabın içerisine damlatarak ayak banyosu yapabilirsiniz. Veya yine aynı yağların her birinden 3’er damlayı difüzöre koyarak kokunun tüm evin içine yayılmasını sağlayabilirsiniz.

 

🌜Kahve veya çay yerine melisa ya da papatya çayı gibi bedeni uykuya hazırlayan içecekleri tüketmeyi tercih edin.

 

🌜Yatmadan yarım ya da 1 saat önce elektronik cihaz kullanımı bırakın. Televizyonlar kapalı hatta fişleri çekilmiş olsun. Cep telefonları kapalı ya da en azından wi-fi kapalı olsun. Mümkünse cep telefonlarını yatak odasına sokmamaya özen gösterin. Yani olabildiğince elektromanyetik alandan kendinizi arındırın.

 

🌜Cep telefonları tüm gün elimizde olduğundan ellerimiz çok fazla elektromanyetik kirliliğe maruz kalırlar. Avuçiçlerini el ovmasıyla ovmak ellerimizde topraklanma sağlayacaktır. Ben bunun için @homemadearomaterapi nin güllü el ovmasını kullanıyorum.

 

🌜Gülsuyunu tonik olarak kullanmak veya fıs fısla baş ve yüz bölgesine sıkmak da rahatlamanıza yardımcı olur. Nu-ka Defne ve homemade aromaterapi nin gül suları yine tercih ettiğim markalardan.

 

🌜Aromatik yağların etkisini masaj yoluyla denemek isterseniz 3 damla mersin uçucu yağı (Myrtus communis), 4 damla petit grain yani turunç yaprağı uçucu yağı (Citrus aurantium ssp aur.), 2 damla kırmızı mandalina (Citrus reticulata) uçucu yağı ve 1 damla tıbbi lavanta uçucu yağını (Lavanula angustifolia) karıştırıp 20 ml susam sabit yağı içerisinde seyrelttikten sonra karın bölgesine soldan sağa (kendinize göre saat yönünde) masaj yaparak uygulayın. (Kaynak: Prof. Dr. Ulvi Zeybek)

 

🌜Yatak odanızın iyi havalandırılmış ve zifiri karanlık olmasına özen gösterin.

 

🌜Mümkünse aynı saatlerde yatıp uyanmaya dikkat edin. Gözünüze temas etmecek şekilde yastığınızın üzerine 1 ya da 2 damla lavanta uçucu yağı damlatabilirsiniz.

 

🌜Ufak bir nefes çalışması da uykuya dalmanızda yardımcı olabilir. Bir nefes alış süreniz 4 saniye ve nefes veriş süreniz 8 saniye olacak şekilde 5 dakika nefes alıp verin.

 

Herkese şimdiden iyi uykular dilerim.

bottom of page